четверг, 8 февраля 2018 г.

Александр Македонський – полководець, котрий змінив світ

Мабуть, кожна людина ще зі шкільної лави пам’ятає про те, хто такий Александр Македонський. Саме за Олександра Македонського почався цілий історичний період, відомий як грецька епоха, а культурний вплив Греції на Європу, Азію і Африку в час його правління досягло піку. У нашому огляді маловідомі факти про цю дивовижну людину, яка прожила всього 32 роки, але зуміла повністю змінити світ.

 1.Александр III Великий

Александр Македонський, також відомий як Александр III Великий, був царем Древньої Македонії, фараоном Єгипту, царем Азії і перським царем. Належав він до давньогрецької династії Аргеадів з Пелопоннесу. Його ім’я походить від грецьких слів “Alexo” (захищати) і “Andr” (людина). Таким чином, його ім’я означає “захисник людей”.

2. Александра навчав Аристотель

Батько Александра, Філіп II Македонський найняв Аристотеля, одного з найвеличніших філософів в історії поряд з Сократом і Платоном, в якості вчителя для тринадцятирічного Александра. Аристотель навчав Александра всьому, що знав сам, протягом трьох років (до шістнадцятиріччя Александра, коли той вступив на престол Македонії). Мати Александра, Олімпіада Епірська була дочкою Епірського царя Неоптолема I.

3. У Александра було двоє дітей

Досі точаться суперечки щодо сексуальної орієнтації Александра Македонського. Проте, він мав трьох дружин: Роксану, Статір і Парісат. Вважається, що у Александра було двоє дітей: Геракл (позашлюбний син від коханки Барсіно) і Александр IV (син від Роксани). На жаль, після смерті Александра його дітей вбили, перш ніж вони досягли зрілого віку.

4. Засновані міста

Александр заснував понад сімдесят міст, з яких принаймні двадцять назвав на честь себе (найвідомішим є Александрія в Єгипті). Крім того, недалеко від місця битви біля річки Гідасп (сьогодні вона відома як річка Джелам в Індії) Александр заснував місто Буцефал, названий на честь його улюбленого коня, який був смертельно поранений в бою.

5. Паломництво до могили Олександра

Найшанованіший іноземець Риму.
Він був одним з найбільш шанованих іноземних діячів в Римі, навіть через багато років після його смерті. Юлій Цезар, Марк Антоній і Август здійснювали паломництво до могили Александра в Александрії.

6. Айлурофобія

Страх перед кішками.
Мало хто знає, що було спільного у Александра, Чингісхана і Наполеона. Першою в голову приходить думка, що це плани світового панування, але насправді всі ці люди страждали від айлурофобії – страху перед кішками.

7. Жодного програного бою

Тактика і стратегія Александра Македонського до цих пір вивчаються у військових академіях. З часів своєї першої перемоги в вісімнадцять років до самої смерті великий полководець не програв жодного бою.

8. Греко-буддизм

Мало хто чув про греко-буддизм. Цей термін відноситься до культурного синкретизму між елліністичною культурою і буддизмом, який розвивався між четвертим і п’ятим століттями нашої ери в Бактрії і на Індійському субконтиненті (території сучасних Афганістану, Індії та Пакистану). Ця незвичайна культура стала культурним наслідком довгого ланцюжка подій, яка була започаткованв грецькими набігами на Індію за часів Олександра Великого. Далі її розвиток відбувався під час створення індо-грецького царства і розквіту Кушанскої імперії.


 

Свою військову кар’єру Наполеон почав з 16 років, вона виявилася настільки вдалою і стрімкою, що він став генералом в 24 роки, а великим імператором — в 34 роки. Коли він ще був у чині лейтенанта, то в 1788 році зробив спробу вступити на військову службу Російської імперії. Історики вважають, що відмовивши в прийомі Наполеону, Росія не отримала великого полководця. Поширена думка, що Наполеон нібито соромився свого невисокого зросту в 157 см. Але це омана, пов’язана з неправильним перекладом величини його зростання з французьких фунтів. При правильному перекладі його зріст дорівнює 170 см, що цілком нормально для тієї епохи. Варто відзначити, що і сучасники не вважали Наполеона низькорослим чоловіком. Природа наділила імператора багатьма талантами, наприклад, він читав з приголомшливою швидкістю 2 тис. слів за хвилину. Наполеон не просто почитав математику, але і вніс особистий внесок у її розвиток — існує навіть теорема, що носить його ім’я....

Цікаві факти
Свою військову кар’єру Наполеон почав з 16 років, вона виявилася настільки вдалою і стрімкою, що він став генералом в 24 роки, а великим імператором — в 34 роки. Коли він ще був у чині лейтенанта, то в 1788 році зробив спробу вступити на військову службу Російської імперії. Історики вважають, що відмовивши в прийомі Наполеону, Росія не отримала великого полководця. Поширена думка, що Наполеон нібито соромився свого невисокого зросту в 157 см. Але це омана, пов’язана з неправильним перекладом величини його зростання з французьких фунтів. При правильному перекладі його зріст дорівнює 170 см, що цілком нормально для тієї епохи. Варто відзначити, що і сучасники не вважали Наполеона низькорослим чоловіком. Природа наділила імператора багатьма талантами, наприклад, він читав з приголомшливою швидкістю 2 тис. слів за хвилину. Наполеон не просто почитав математику, але і вніс особистий внесок у її розвиток — існує навіть теорема, що носить його ім’я.Цікаві факти про Наполеона За свої дослідження Наполеон не тільки став магістром математики, а й був обраний членом академії наук Франції. Сучасників вражала працездатність Наполеона, який спав тільки пізніми вечорами, витрачаючи на сон 3-4 години, вночі ж він спав. Імператор володів залізною витримкою — він без зусиль засипав навіть в найважливіші і вирішальні моменти свого життя. Так було напередодні битв під Ваграмом і Аустерліцем. Як курйозний відзначимо один із цікавих фактів про Наполеона — він, безсумнівно, був рішучою і мужньою людиною, при цьому панічно боявся кішок. Забавно і захоплення імператора капелюхами. Він зносив за період свого правління 170 унікальних капелюхів. Наполеон особисто придумав модель для свого капелюха, виготовленого з фетру, невеликого розміру, він прикрасив її триколірної кокардою, забарвлення якої, за іронією долі, була аналогічною кольорам прапора сучасної Росії....

Цікаві фак

Комментариев нет:

Отправить комментарий